Skákání přes švihadlo – hra pro děti i sportovce

Se švihadlem posílíte celé tělo

Skákaní přes švihadlo je činnost, při které jednoduchým způsobem pěstujete vytrvalost, spalujete přebytečné tuky a formujete svalstvo horních i dolních končetin, břicha a hrudníku. Kromě toho zlepšíte koordinaci celého těla a podpoříte činnost srdečně-cévního aparátu.

Skákat můžete v tělocvičně nebo venku, sami nebo ve skupině. Stačí si zakoupit kvalitní švihadlo a dobré sportovní boty. Švihadla z juty nebo barevná polypropylenová švihadla, která si můžete snadno zkrátit přesně podle vaší výšky, najdete v nabídce společnosti KvŘezáč. Jak určit správnou délku švihadla? Když si stoupnete na jeho střed, měly by vám konce lana dosahovat do výšky ramen.

Dobrá sportovní obuv snižuje nárazy a chrání vaše klouby, zejména kolena a kotníky, před poškozením. Navíc vás díky ní nebudou bolet plosky nohou.

Od starověkého Egypta až po „rope skiping"

Skákání přes švihadlo je hra stará tisícovky let. Už staří Egypťané uměli uplést silný, odolný provaz, přes který brzy začali také skákat. Skákání přes švihadlo bylo dlouhou dobu výsadou mužů. Ženy se k nim přidaly až po revoluci v oblékání, kdy dlouhé sukně nahradily pohodlné kalhoty.

Skákaní přes jednoduché švihadlo nebo dvě švihadla točící se proti sobě bylo původně oblíbenou pouliční zábavou. V šedesátých letech se ale „rope skiping" stal regulérním sportovním odvětvím. Dobrého sportovního skokana dnes poznáte nejen podle vynikající fyzické kondice a rychlosti, se kterou umí skákat, ale také podle množství nejrůznějších skoků a triků, které ovládá.

Naučte se správně skákat

Pokud chcete dosáhnout dobrých výsledků, měli byste dodržovat správnou techniku skákání. Tělo držte vzpřímené a uvolněné a lokty pokrčte tak, aby předloktí se zemí svíralo úhel asi 45°. Krouživý pohyb by měl vycházet nejprve z loktů a následně ze zápěstí. Důležité je odrážet se z přední části chodidel. Pro to, abyste si pěkně vytvarovali svaly na nohách, nemusíte skákat do metrové výšky. Výskoky by měly být hodně nízké - pouze aby mohlo švihadlo lehce prolétnout pod nohami. Ze začátku možná budete skákat s menší frekvencí. Časem se ale určitě zvládnete 60 skoků za minutu a vaše rychlost se bude dále zvyšovat.

Skákat můžete snožmo, po pravé nebo po levé noze nebo zkuste nohy střídat. Zdatnější z vás určitě zvládnou také přeskok přes švihadlo se zkříženýma rukama neboli „vajíčko" anebo dvojšvih.

Staňte se rekordmanem!

Skákání přes švihadlo se dostalo také do Guinessovy knihy rekordů. Vytrvalostní rekord ve skákání švihadlem drží Frank P. Olivieri ze Spojených států, který v roce 1989 vydržel skákat nepřetržitě téměř 32 hodin. I mezi Čechy se najdou mistři ve skákání přes švihadlo. Martin Voznar dokázal na jeden výskok otočit švihadlem přesně čtyřikrát a to několikrát za sebou.

Než se dostanete na úroveň rekordmanů, bude vám to nějakou dobu trvat. Se spoustou vůle a odhodlání se k nim jistě alespoň přiblížíte. Prohlédněte si nabídku švihadel KvŘezáč a začněte sportovat tak jako mnoho lidí na světě!

Zpět na seznam článků