Florbal - sport pro rychlé nohy

Když baseballovým míčkem začali hrát hokej

Florbal se začal hrát v 80.letech ve Švédsku, odkud se skupina studentů vypravila na studijní pobyt do Spojených států. Objevili tu děrovaný míček, se kterým američtí baseballisti trénovali v zimě odpaly a Švédové s ním zkusili hrát hokej. Nový sport, kterému se říkalo „innebandy", se stal ve Švédsku hitem a pod názvem „salibandy" se rychle rozšířil i do sousedního Finska nebo Švýcarska, kde florbal pojmenovali „unihockey".

Do České republiky se florbal dostal opět prostřednictvím studentům. V rámci výměnné stáži mezi studenty pražské Vysoké školy ekonomické a finské university KY Helsinky bylo v roce 1984 sehráno první přátelské utkání. Jako dar Češi obdrželi historickou sadu originálních hokejek, se kterou několik let pravidelně trénovali. V současné době se v počtu registrovaných florbalistů Češi řadí na třetí místo za Švédy a Finy.

Bez drahého vybavení, zato s přesnou muškou

Florbal se neustále vyvíjí. Do roku 1984, kdy vznikla Mezinárodní florbalová federace, hrála každá země podle svých vlastních pravidel. Dnes hrají členové federace v týmech složených z pěti hráčů v poli a jednoho brankáře hrajícího v bráně s měkkou obvodovou a chytací sítí.

Florbalové hokejky a konstrukce branek se dají sehnat ve větších sportovních centrech. Kvalitní výplet na míru nabízí specializovaní výrobci sítí, například společnost KvŘezáč. Objednat si ho můžete v klasické bílé nebo černé barvě. Co dalšího byste neměli pro hraní florbalu postrádat? Rychlé nohy, týmového ducha a přesnou mušku!

Zahrajte si také!

Díky tomu, že není florbal materiálně náročný sport, se rychle rozšířil do škol a volnočasových center. Pořádají se amatérské turnaje a soutěže, ve kterých může své síly změřit úplně každý. Pozvěte kamarády, pořiďte si hokejky a branky se sítěmi a vyzkoušejte si hru, která okouzlila všechny milovníky aktivního pohybu a sportu.

Více informací o sportovních sítí do florbalových branek najdete na www.kvrezac.cz v sekci sportovní sítě pro florbal.

Zpět na seznam článků