Historie beachvolejbalu

V třicátých letech po první světové válce vojáci USA tráví volný čas s vysokým zápalem při volejbalu na plážích. Poté se beachvolejbal postupně zabydluje v Evropě - první zemí je Francie (Paříž).
První turnaj dvoučlenných družstev se uskutečnil v roce 1930 v Santa Monice.
Bezprostředně před druhou světovou válkou jsou organizovány turnaje na plážích v USA a zejména také v Brazílii.
Historie zaznamenává nejstarší turnaj pod vysokou sítí "STATE BEACH" v roce 1954 v Santa Monice v USA.
V šedesátých letech minulého století začínají být oblíbená utkání dvou proti dvěma (ve dne i v noci) na proslulých plážích v Rio de Janeiro. Jsou senzací na plážích Copacabana, Ipanema a Leblon. O sportu na plážích pojednávají rozsáhlé reportáže v brazilském sportovním tisku, zejména v ,,Jornal dos Sports", který vychází téměř v milionovém nákladu. Vedle reportáží o klasických volejbalistech jsou tu obsáhlé statě také o beachvolejbalových specialistech.
V roce 1960 má premiéru nejproslulejší turnaj ,,Maraton Beach Open" v USA.
Na počátku sedmdesátých let vznikají první okruhy turnajů v USA a v Brazílii. Popularita turnajů je nebývalá: přihlašují se stále více další a další hráči. Za lajnami jsou stovky nadšených přihlížitelů a hráči jsou bouřlivě aplaudováni. Nelze však přehlédnout, že organizace turnajů je značně živelná, nejednotný je výklad pravidel.
V roce 1983 byla v USA založena asociace volejbalových profesionálů AVP. Po dlouhých jednáních dochází k dohodě mezi APV a FIVB (Mezinárodní volejbalovou asociací). FIVB organizuje a řídí beachvolejbalové soutěže už po celém světě a sjednocuje pravidla. AVP řídí beachvolejbal v USA, avšak podle pravidel FIVB!!!
Po úspěchu Brazílie v roce 1984 na olympijských hrách v Los Angeles organizuje K. Tavares exhibici v Rio de Janeiro ,,Hollywood Volley". Startují přední volejbalisté haloví i specialisté. Tato exhibice zaplňuje stránky sportovního i dalšího tisku, přihlížejí tisíce diváků, nebývalý je zájem televize.
V roce 1986 opět K. Tavares ve spolupráci s brazilskou volejbalovou federací organizuje ,,Hollywood II". Zve nejlepší specialisty beachvolejbalu, zejména S. Smithe a olympionika P. Powerse z USA, z Brazílie pak Renana a Montarano. Opět to byl výborný úspěch, ten inspiruje K.Tavarase k organizaci I. mistrovství světa v beachvolejbalu.
Píše se rok 1987: na pláži Ipanema, nejkrásnější světové pláži v Rio de Janeiro je uskutečněno I. mistrovství světa: účast šest zemí, 120 000 diváků, 120 akreditovaných, 20 světových televizních kanálů.
FIVB zakládá v roce 1986 Světovou radu beachvolejbalu. Součástí rady je oficiální marketinková agentura beachvolejbalu v čele s prezidentem Koch Tavaresem.

V roce 1989 je zahájena první Světová série, každým rokem roste počet pořadatelských zemí.
V roce 1992 je beachvolejbal předveden jako ukázkový sport na OH v Barceloně.
V roce 1993 se stává beachvolejbal olympijským sportem.
Na OH v Atlantě (1996) byl turnaj hodnocen jako největší úspěch OH Atlanta 96 (vstupenky vyprodány již rok předem).
Na celém světě je trvale aktivních 95 národních federací.
V roce 2000 OH v Sydney.
V roce 2002 došlo k dohodě o vzájemné spolupráci mezi FIVB a AVP (Association of Volleyball Professionals), dle níž budou AVP v roce 2003-4 uspořádány Světové série včetně Grand Slamu a v roce 2005 bude v USA uspořádáno mistrovství světa s dotací 800.000,- USD.

Rok 2003 je kvalifikací na OH Athény.


Závažné události v beachvolejbalu v Česku a na Slovensku

1988: - Na dotaz koordinátora pro beachvolejbal při CEV sdělil sekretariát ČSTV: v roce 1988 nebyly v Československu uskutečněny žádné akce.
1989: - Noviny a další sdělovací prostředky zaznamenávají založení prvních pískových hřišť v Brně a v Odolena Vodě.
V Brně organizován první turnaj dvojic a trojic na písku.
Na mezinárodním turnaji beachvolejbalu v Itálii startovaly naše dvě trojice.
1990: - Další písková hřiště byla odevzdána sportovní veřejnosti v Bratislavě a ve Slavkově u Brna. Jsou zaregistrovány početně obsazené turnaje v Brně, v Odolena Vodě a Bratislavě.
Na turnajích v Rakousku a v Německu startovalo několik našich dvojic.
1991: - uskutečněn I. ročník čs. Okruhu turnajů MINOLTA CUP 91- turnaje ve Slavkově, Odolena Vodě,  Praze, Brně a Bratislavě byly kvalitně a početně obsazeny a také ohlas u diváků byl pozoruhodný.
Byla založena asociace Beach Volejbalu při České a Slovenské federaci volejbalu.
1992: - II. ročník BV CUP (PC DIR CUP 92). Neobyčejná událost, na turnaji v Praze startovala světová dvojice Francouzů: Jodard + Penigaud. Byla to vysoká škola v pískovém volejbale.
I.mistrovství ČSFR mělo v Brně výbornou premiéru. Zvítězila dvojice Palinek + Stejskal, i ohlas před naplněnými tribunami byl pozoruhodný. Tuto událost si může český pískový volejbal zapsat výrazným písmem zapsat do svých análů.
Prezident Asociace Beachvolejbalu Ing. Milan Purnoch byl nominován do beachvolejbalové komise při CEV.
Naše mistrovská dvojice Palinek + Stejskal se účastnila kvalifikace pro turnaj Světové série v Lignano Sabbiadore v Itálii.
1995: - v ČR na Máchově jezeře pořádán jeden z turnajů seriálu ME v níž zvítězila domácí dvojice Džavoronok - Fikar a v témže roce se stala vicemistry Evropy.
Ve Slavkově byla zprovozněna první beachvolejbalová hala nejen u nás, ale i v Evropě na jejímž otevření se představili bratři Lacigové ze Švýcarska (původem z Brna), pozdější světový pár č. 1 a současně několikanásobní mistři Evropy.
1996: - Celbová - Dosoudilová vítězí na ME! Palinek - Pakosta vítězí na ME!
1998: - ve Slavkově uspořádáno historicky první mezistátní utkání - ČR versus Austrálie. Celbová - Dosoudilová opět vítězí na ME!
1999: - Džavoronok - Pakosta na Světové sérii v Tenerife porážejí brazilské mistry světa Emanuela s Loilou!!!
2001: - Celbová - Dosoudilová získaly 3. místo na mistrovství světa!!!
1991 - 2003: - pravidelně pořádány MR, národní poháry, LP, satelity, halové turnaje a exhibice (city beach)
2008: - přiděleno historicky první pořadatelství turnaje Světové série (muži) na území ČR !!!

Zdroj www.beachvolleyballcz.cz

Zpět na seznam článků