Sportovní fenomén jménem fotbal

První důkazy existence míčových her podobných fotbalu se váží k období starověku. V Číně si vojáci zlepšovali svoji fyzickou zdatnost pomocí hry „kudžu". Julius Caesar si zase oblíbil „harpastum", který byl podobný dnešnímu americkému fotbalu. Ve středověku už předchůdce fotbalu hráli lidé po celé Evropě.

Odkud se vzal moderní fotbal?

Kolébkou novodobého fotbalu je Anglie. Vznikl na konci 19. století, ale už o pět století dříve jste mohli v londýnských ulicích potkat skupinky mužů, kteří si nohama přihrávali míč. Postupně se fotbal proměnil z pouliční zábavy na oblíbený předmět anglických středních škol. Každá ze škol se řídila jinými herními pravidly. V Rugby hráli se šišatým míčem, který přenášeli rukama. V jiných městech ale vsadili na kulatý míč a rychlé nohy - a právě tady má své kořeny klasická kopaná.

Od vytvoření sjednocených Cambridgeských pravidel už byl jen krůček k vytvoření Fotbalové asociace a pořádání zápasů s mezinárodní účastí. Kouzlu kopané podlehli také Češi. První fotbalové utkání u nás bylo sehráno v roce 1887 a o šest let později vznikl legendární fotbalový klub AC Sparta Praha.

Od basketbalového koše k fotbalové brance

Cílem fotbalového hráče je dostat míč do soupeřovy branky a získat tak pro své družstvo cenný bod. Ve starověké Číně představoval branku kruh vytvořený ze sítí podobný basketbalovému koši, který byl umístěný ve výšce devíti metrů. Vstřelit gól tak muselo být mimořádně náročné. Jinde branky zastoupil strom, potok nebo třeba kameny a jiné přírodní překážky.

Dnešní branky se standardními rozměry 7,32 na 2,44 metrů mají kovovou konstrukci vypletenou pevnou sítí. Konstrukce si můžete pořídit u specializovaných výrobců. Sportovní sítě v tradiční bílé barvě, ale i v dalších barvách, najdete třeba u společnosti KvŘezáč.

Fotbal je sport po všechny

Fotbal byl v minulosti považován za výsadu mužů. V současné době ale kopanou hrají na profesionální i amatérské úrovni snad úplně všichni, včetně malých dětí i žen. Výjimkou už dnes nejsou ani ženské fotbalové rozhodčí.

V čem vlastně spočívá oblíbenost kopané? Stačí si navléct kopačky a obléct sportovní oblečení a můžete hrát. Velké fotbalové branky s kvalitní sítí mají nejenom profesionální kluby, ale i zájmové kroužky a školy. A když právě není po ruce žádná branka? Zkuste trochu improvizovat. Vhodný prostor mezi stromy nebo zeď najdete vždycky.

Přečtěte si více informací o sportovních sítích pro fotbal od společnosti KvŘezáč!

 

Zpět na seznam článků