Zabezpečení lyžařského areálu je základ

Správné a kvalitní zabezpečení sjezdových tratí,  a samozřejmě také běžeckých, je alfou a omegou každého zimního střediska. Není nic jednoduššího, co může provozovatel zimního střediska pro bezpečnost lyžařů a návštěvníků udělat, než vhodně a zodpovědně označit a zabezpečit lyžařské sjezdové a běžecké tratě. Zimní sezóna pomalu klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas začít právě s  přípravou vhodného zabezpečení. Každoročně se totiž v zimní sezóně, dle údajů ze statistik horské služby, zraní několik tisíc lyžařů. Správnými zabezpečovacími prvky lze nehodám a rizikovým situacím účinně předcházet.

Důležité jsou správné informace

Zabezpečení a značení v zimním středisku upravuje Česká technická norma ČSN 01 8027, která přesně popisuje, jak zabezpečit lyžařské středisko a definuje, co jsou vhodné zabezpečovací prvky. Provozovatel zimního střediska, dle zmiňované normy, zodpovídá za zabezpečení a vyznačení atypických zdrojů nebezpečí:

  • Všechny pevné a dočasné překážky instalované provozovatelem lyžařského areálu a to jak na sjezdových či běžeckých tratích, tak i v jejich bezprostřední blízkosti, tj. traťové podpěry drah a vleků, sloupy osvětlení, nadjezdy a podjezdy, prvky zasněžovacího systému atd.;
  • Vzájemné křížení sjezdových nebo lyžařských tratí, případně jejich kombinací nebo křížení s jinými cestami (k vyznačení se využívají sítě na lyžařské svahy);
  • Propasti a strmé úseky mimo sjezdové tratě (sítě na svahy);
  • Organizace závodních tréninků;
  • Organizace sportovních akcí.


Ve všech těchto případech zodpovídá provozovatel zimního střediska za kvalitní a dostatečné zabezpečení. Samozřejmostí je také vyznačení nebo oddělení prostoru sjezdové tratě od míst, kde se kumulují návštěvnicí areálu – vleky, stánky s občerstvením, cesty apod.

Bezpečnostní prvky

Norma také dále definuje, které zabezpečovací prvky využít. Věnuje se především dvou základním pasivním prvkům - bezpečnostní matrace a lyžařské sítě vymezovací a ochranné.

Bezpečnostní matrace

Pravděpodobně nejdůležitějším bezpečnostním prvkem, který by neměl na žádné sjezdové trati chybět, jsou bezpečnostní matrace. Nosné sloupy vleků, sloupy umělého osvětlení nebo zasněžovacího systému představují pro lyžaře nebezpečné překážky, které mohou způsobit závažná zranění. Každá podobná překážka by měla proto být opatřena speciální bezpečnostní matrací, která je určená pro venkovní použití, odolává extrémním povětrnostním vlivům a především, v případě nárazu lyžaře do překážky, účinně tlumí nárazy.

Ochranné a vymezovací sítě na svahy

K základním a finančně nenáročným bezpečnostním prvků patří také ochranné a vymezovací sítě na lyžařské svahy. Nejde však o sítě zachytávající pád lyžaře, ale spíše slouží k vymezení prostor, které jsou jakýmkoliv způsobem pro lyžaře či návštěvníky nebezpečné nebo k oddělení a vyznačení míst, kde  dochází ke kumulaci většího množství lidí. Sítě na svahy můžeme využít k ohraničení sjezdových a běžeckých tratí, různých cest, k vymezení prostoru u vleků a stánků nebo k označení crossových závodišť.
Sítě na lyžařské svahy jsou dostupné v několika provedeních dle síly využitého materiálu nebo  příslušenství, které je k sítím dodáváno – například šňůry s barevnými signalizačními praporky nebo reflexními pásky apod. Sítě na svahy je možné vyrobit také na míru přesně podle požadovaných rozměrů a technických parametrů. Instalace těchto lyžařských sítí je velmi jednoduchá a rychlá. K sítím se totiž zpravidla dodávají lehké laminátové tyče opatřené zapuštěnou kovovou špičkou a plastovým háčkem pro upevnění sítě, který odolává extrémním teplotám. S těmito tyčemi se snadno manipuluje a upevnění sítí na připravené háčky je rychlé a nenáročné. Sítě na lyžařské svahy jsou vyráběny většinou v reflexních barvách, které i za nepříznivých povětrnostních podmínek snižující viditelnost nelze v terénu přehlédnout.
Pokud hledáte kvalitní vymezovací a ochranné sítě na lyžařské svahy, vyberte si z nabídky společnosti Kv. Řezáč, která se výrobou sítí již řadu let zabývá.

Zpět na seznam článků